Bosnian Mostar – kontrastien kaupunki

Mostarista tuli yksi suurista matkaunelmistani, kun katsoin vuonna 2009 Bosniasta kertoneen Matkapassi-jakson. Unelmani toteutumiseen ei mennyt kuin vuoden päivät, sillä Mostar mahtui matkan varrelle reissatessani kesällä 2010 junalla ja bussilla Puolasta Kroatiaan.

Päivävisitiillä pienestä Mostarista ehti saada hyvän käsityksen. Kaupungin sydämenä sykkii 1500-luvulla rakennettu Stari Most -silta, joka Matkapassia katsoessani teki minuun suuren vaikutuksen.

Paikan päälläkään en joutunut pettymään: sillan yksinkertainen kauneus vetosi minuun edelleen – olkoonkin, että silta on alkuperäisen kopio. Stari Most tuhoutui 1990-luvun sodassa, ja kunnostustyöt valmistuivat 2004.

Mostariin tulevat turistit pakkautuvat sillan ympärille, josta avautuvat upeat maisemat läheisille kukkuloille ja vanhaankaupunkiin. Aika ajoin paikalliset uimahyppääjät viihdyttävät turisteja hyppäämällä sillalta alas. Hyppy korkealta sillalta on vaarallinen, koska Neretvajoki on matala, mutta hyvää viihdettä suoritukset ehdottomasti tarjoavat. Minäkin pääsin näkemään hypyn, kuten seuraavalla videolla näytän.

Sodan jäljet olivat vielä vuonna 2010 vahvasti näkyvissä Mostarissa. Karun kauniille ympäristölle ja upeille vanhoille rakennuksille kontrastia loivat luodinreiät seinissä ja korjausta – tai purkua – odottavat vaurioituneet rakennukset. Tunnelma vanhassakaupungissa oli tavallaan hieno, ja esimerkiksi söin ravintolassa, joka muistan tuntuneen hyvällä tavalla paikalliselta. Kuitenkin lukuisat turistit ja turistikojut alkoivat päivän edetessä häiritä. Vaikutelmakseni jäikin, että Mostarin maine on kiirinyt jo niin laajalle, että turistitunnelma on ehtinyt syödä osan paikallisväristä pois.

Oletko sinä käynyt Mostarissa? Mitä pidit kaupungista?

Gallerian kuvat voit klikata suuriksi, jolloin näet myös kuvatekstit.