Ensimmäinen joulu isänä

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Isä ja tytär Travemündessä.
Vauva ja joulukuusi
Tyttäreni joulukuusen vierellä.

Minun sukuni joulut ovat murroksessa, sillä tästä vuodesta eteenpäin vietämme joulua uuden sukupolven ehdoilla. Oma tyttäreni on nyt yhdeksän ja puoli kuukautta, ja hänen kaksi serkkuaan ovat hieman vanhempia. Hiljattain tyttäreni on alkanut harjoitella kävelemistä, ja kuin joulun kunniaksi hän oppinut ottamaan kymmenkunta askelta ilman tukea; taaperokärryn kanssa hän kulkee jo ympäri asuntoa. Myös puheessa ja tahdossa on tapahtunut voimakasta kehitystä. Kuulemme tunnista toiseen sanoiltaan täysin tunnistettavaa riimittelyä: tyttäreni tuntuu ymmärtävän hokemiensa ilmaisujen ”minä-minun-minä” ja ”anna-anna-anna” merkityksen. Tahto jakaa isän ja äidin kanssa kaikki onkin vahvistunut kovasti, ja niin vanhempien ruoat, lukemiset, vaatteet kuin elektroniset vimpaimetkin pitäisi saada itse testattavaksi. Ja jouluna pitäisi sitten pitää tyttö tyytyväisenä herkkuja notkuvassa pöydässä…

Jouluni olen viettänyt aina Suomessa perinteisesti perhepiirissä; suvullani ei ole normaalista poikkeavia joulutradioita. Hyvä joulu rakentuu yhdessäolosta, maukkaasta ruoasta ja joulukoristeista. Uuden sukupolven myötä viime vuosina paitsioon jäänyt lahjojen jako ottaa jälleen paikkansa ohjelmistossa, ja ehkäpä joulupukkikin palaa kuvioihin tulevina jouluina. Suurella mielenkiinnolla odotan, miten tyttäreni ottaa lahjat vastaan ja mitä hän tuumii kaikista joulukoristeista. Sopivasti jouluksi saapuneet lumet hän on pistänyt merkille, ja tämä pieni tajunnanvirta onkin hyvä päättää kuvakavalkadiin lumen ja joulukoristelujen kaunistamasta Helsingistä.

Toivotan oikein mukavaa ja rauhallista joulua 2014 kaikille Panun matkojen lukijoille! Alla olevat kuvat voit klikata auki galleriaksi.