Döner Harju – Helsingin ylistetyintä kebabia

Döner Harju syntyi täyttämään suuren markkinaraon Helsingissä. Tasokasta kebabravintolaa ehdittiin odottaa vuosia, ja kun tieto Döner Harjun perustamisesta tuli julkisuuteen, sosiaalinen media täyttyi hypetyksestä jo ennen kuin yhtäkään annosta oli syöty. Itsekin kebabin ystävänä hehkutin uutista Twitterissä.

Döner Harjusta innostuin, koska Helsingin aiemmasta kebabtarjonnasta olin kasvanut ulos matkoillani maailmalla. Suomalainen normikebab oli alkanut tökkiä erityisesti teollisen lihan ja yksipuolisten salaattien vuoksi. Tilanteeseen olin toivonut muutosta, ja itsetehtyyn lihaan luottava Döner Harju tuntui vastaavan toiveisiini. Erityistä luottamusta herätti se, että paikan perustajat, Savoyssa ja Ateljé Finnessä työskennelleet Jari Lönnberg ja Reima Mäenpää olivat hakeneet oppia Euroopan kebabpääkaupungeista, Istanbulista ja Berliinistä. Jälkimmäisessä olen minäkin nauttinut elämäni parhaimmat kebabit.

Döner Harju – Helsingin ylistetyintä kebabia

Döner Harju on niin suosittu, että jonottamiseen kannattaa varautua

Alkuvuodesta avanneen Döner Harjun lento ei tunnu katkenneen missään vaiheessa. Paikkaa on hehkutettu somessa ja lehdissä sekä turuilla ja toreilla. Pitkät jonot ovat saavuttaneet legendaarista mainetta, ja kaiken kruunuksi HS-Nyt valitsi Döner Harjun Helsingin parhaaksi pikaruokaravintolaksi marraskuussa. Oma kiinnostukseni realisoitui teoiksi melkoisella viiveellä: vasta viime viikolla söin Döner Harjussa ensimmäistä kertaa.

Döner Harju – Helsingin ylistetyintä kebabia

Saavuin paikalle Oulusta kylään tulleen kielikurssikaverini kanssa. Ouluhan tunnetaan laajasta kebab- ja pizzavalikoimastaan, ja kaverini vitsailikin, että oululaiselle kebabin tarjoaminen on poikkeuksellisten korkeiden laatuvaatimusten vuoksi riskibisnestä. Perjantai-iltapäivänä lounasajan loppupuolella kuuluisaa jonoa ei sentään ollut, mutta ravintola näytti täydeltä. Katselimme tilannetta hetken ulkopuolelta, josta näki hauskasti sekä ravintolaan että keittiöön, ja syöksyimme sisään heti, kun asiakkaita nousi pöydästä.

Döner Harju ei ole suuri, asiakkaita mahtuu istumaan arviolta parikymmentä. Sisustus noudattaa mutkatonta linjaa ilman hienouksia. Lounasaikaan myynnissä oli menu, johon iskimme kiinni. 9,5 euron hintaan sai keiton, kebabin ja kahvin. Lihaksi valitsimme lammasta, vaihtoehtoina olivat myös possu ja seitan. Juomavalikoima taas käsitti – kebabravintolalle poikkeuksellisesti – viinejä sekä oluita ja limuja.

Döner Harju – Helsingin ylistetyintä kebabia

Lunastiko Helsingin hehkutetuin kebab odotukset?

Tilaukset tehtiin tiskiltä, ja mukaan sai tilausnumeron, jonka perusteella annokset tuotiin pöytään; keitto ja kahvi haettiin itse ikkunalaudalta. Pitkään ei tarvinnut odottaa, kun hyvältä tuoksuva annos saapui. Lampaanlihan seurana oli tuoreita yrttejä, mausteista tomaatti- ja jogurttikastiketta, paahdettua foccacia-leipää, marinoitua punakaalia ja sipulia sekä päivän makuna tapenadea eli oliivitahnaa. Annoksen tyyli erosi tyystin peruskebabmätöstä, ja heti ensihaarukallisella tuli selväksi, että Döner Harju painii aivan eri sarjassa kuin viiden kuuden euron kebabbilat.

Mausteinen alkukeitto takasi maistuvan startin, ja itse kebabannoksessa oli kaikki kohdallaan: Maut olivat vahvoja, mutta eivät peittäneet toisiaan alleen. Yrttisyys ilahdutti, eikä valkosipuli dominoinut. Tapenade yllätti positiivisesti, ja liha oli selvästi parempaa kuin normikebab. Leipä taas oli suorastaan loistavaa, ja itselleni erityisen maistuva osuus oli punakaalisalaatti, jota olen tottunut syömään kebabin kanssa Saksassa ja Puolassa.

Kun mausteinen alkukeitto ja kahvikin tekivät kauppansa, en voi kuin yhtyä Döner Harjua kehuneisiin ja todeta, että täällä on käytävä jatkossa useammin. Erityisesti haluan kokeilla Helsingin ravintolatarjonnassa varsin ainutlaatuista kebab-viini-illallista.

Döner Harju – Helsingin ylistetyintä kebabia

Döner Harjun löydät osoitteesta Fleminginkatu 23 00500 Helsinki.