Valkokylkinen M/S Ieva kiihdyttää kulkuaan, taakse jää Savonlinnan matkustajasatama ja hetken päästä ohitetaan jo Olavinlinnaa. Euroopan pohjoisin keskiaikainen kivilinna näyttää Saimaalta päin tavallistakin jykevämmältä. Entisaikain sotilaat ovat varmasti kokeneet monia epätoivon hetkiä tänne hyökätessään.

Linnalta kurvataan Kyrönsalmen sillan ali aavalle Saimaalle, kohti lukuisia saaria ja salmia. Aluksen kaiuttimista neljällä eri kielellä kuuluva opastus peittyy yhtäkkiä jyhkeään jylyyn – taivaalla kiitää Hornet. ”Liekö lennolla jotakin tekemistä Venäjän viimeaikaisten ilmatilan loukkausten kanssa?” ajattelee aluksen ainoa suomalaisturisti, matkabloggaaja Panu.

Hornetin muhkea soundi on hälvennyt korvista, kun Ieva kiilaa Laitaatsalmelle. Alue tunnetaan vuonna 1911 perustetusta Laitaatsillan telakasta sekä vuoden 1789 taistelusta Ruotsin ja Venäjän välillä. Urheita sotilaita kunnioitetaan vuonna 1975 valmistuneella muistomerkillä, ja risteilymatkustajista onnekkaimpia tervehtivät alueella viihtyvät saimaannorpat. Tällä kertaa järven ainutlaatuiset asukit eivät kuitenkaan näyttäydy.

Telakka-alueella ajan patina näkyy ja kunnostusta odottavat veneet sekä vanhat puurakennukset komeilevat värikkäinä vehreiden rannikkometsien edessä. Tältä kapealta, tyyneltä salmelta Ieva kääntyy avarampiin maisemiin ja aloittaa paluumatkan Savonlinnaan. Saimaan sininen pinta välkehtii vaaleantummien pilvien takaa tulvivista auringonsäteistä. Matkustajien kuviin ja videoihin tallentuu väkevä kontrasti pilvien, auringon ja veden yhteisvaikutuksesta.

Savonlinnaan palaavia vastaanottavat Citymarketin ja Tuomiokirkon tornit, Olavinlinna siintää kaukana oikealla. 12 eurolla on saanut tunnin mittaisen kierroksen, jonka aikana mieli on levännyt sekä luonnon että ihmiskätten taidonnäytteitä katsellessa.

Savonlinna ja Saimaa M/S Ievan kannelta

Posted by:Panu / Panun matkat

2 replies on “Maisemaristeily Savonlinnan ympäri ja Hornetin ylilento

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.