Dresdenissä yksi rakennus lyö ällikällä. Massiivinen Yenidze näyttää aivan moskeijalta, mutta osoittautuu joksikin ihan muuksi.

Yenidze sijaitsi hotelliani vastapäätä ja yllätti minut saapuessani; en tiennyt rakennuksesta ennakkoon. Lukuisten muiden matkailijoiden tapaan ehdin hetken aikaa luulla Yenidzeä moskeijaksi, mutta asian oikea laita selvisi minulle pian netistä. Virhe huvitti – Saksassa voi kyllä odottaa kohtaavansa kaikenlaista, mutta valtava keskustamoskeija taitaa sittenkin kuulua osastolle erittäin epätodennäköiset.

Kuin moskeija ikään – Yenidze, Dresdenin erikoisin nähtävyys

Yenidzellä on korkeutta sen verran, että rakennus näkyy kauas. Friedrichstadtin kaupunginosan tunnetuin maamerkki valmistui vuonna 1909 tupakkatehtaaksi. Dresdenissä tehdasrakennukset eivät saaneet rikkoa kaupunkikuvaa, ja siksi tehtailija Hugo Zietz päätyi arkkitehteineen erikoiseen ratkaisuun. Moskeijamainen ulkonäkö toimi toisaalta markkinointitemppuna, toisaalta vastapainona Dresdenin barokkiarkkitehtuurille. Nimi Yenidze tulee nykyisessä Kreikassa sijaitsevasta alueesta, josta tehdas sai raaka-aineensa.

Kuin moskeija ikään – Yenidze, Dresdenin erikoisin nähtävyys

”Lukuisten muiden matkailijoiden tapaan ehdin hetken aikaa luulla Yenidzeä moskeijaksi.”

Tätä nykyä Yenidze on toimisto- ja ravintolakäytössä. Ravintola sijaitsee yläkerroksissa, ja sieltä aukeaa hieno näköala ympäri kaupunkia. Itselleni tosin kävi perinteiset, ja hoksasin ravintolan olemassaolon vasta vierailuni jälkeen. Panoraamanäkymä jäi siis katsastamatta.

Yenidzelle on kohtuullinen kävelymatka ydinkeskustasta, mutta paikalle pääsee myös lähijunalla (Mitten asema) tai useilla eri raitiovaunulla (esim. ykkösellä). Muistikortille kannattaa varata tilaa, sillä kuvaushalut rakennus varmasti herättää.

Kuin moskeija ikään – Yenidze, Dresdenin erikoisin nähtävyys
Kuin moskeija ikään – Yenidze, Dresdenin erikoisin nähtävyys
Dresden nähtävyydet

Rantapallolle kirjoittamani Dresden-opas >>
Kaikki Dresden-postaukset >>
Posted by:Panu / Panun matkat

Puolassa asunut ja Trans-Siperian junaillut Panu intoilee Itä-Euroopasta ja lämpenee vähemmän tunnetuille matkakohteille. Matkalla tärkeitä ovat elämykset ja kokemukset: kosketukset paikalliseen kulttuuriin, tapahtumat, nähtävyydet ja hyvät näköalat. Pienen tytön isänä Panu arvostaa myös lähimatkailua ja tasokasta majoitusta.

Vastaa