Lokakuussa 2010 matkustelin ahkerasti Puolassa. Käytössäni oli Puolan sisäinen interrail-kortti ja kävin joka viikonloppu jossakin Poznanista käsin. Aiemmin olen kertonut reissuistani Szczeciniin sekä Lubliniin. Kolmanneksi viikonlopuksi tyttöystäväni saapui vieraakseni Puolaan. Tapasimme Gdanskissa ja suuntasimme neljän päivän kierrokselle, jonka teemaksi nousi keskiaika.

Ensin yövyimme kaksi yötä Gdanskissa, jonka keskusta oli ihmetykseksemme täyttynyt muovisista mallinukeista. Kyseessä oli ING Życie -yhtiön mainoskampanja Alaston totuus vakuutuksista, jolla yhtiö pyrki lisäämään puolalaisten kiinnostusta vakuutuksiin. Kampanjan kunniaksi täytyy todeta, että etenkin yöllisessä kaupunkimaisemassa värikkäät nuket olivat komea näky.

Gdanskista teimme päiväretken Malborkin historialliseen pikkukaupunkiin ja ei-niin-pieneen Malborkin linnaan eli Euroopan suurimpaan keskiaikaiseen linnoitukseen. Vaikuttava linna on rakennettu punatiilestä, ja ainakin minun oli vaikea välttää mielleyhtymiä Hämeen linnaan.

Malborkista palasimme yöksi Gdanskiin. Seuraavana päivänä matkasimme Unescon maailmanperintölistalle lukeutuvaan Toruniin, joka on maailman parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja. Monet rakennukset edustavat tyyliltään gotiikkaa, ja keskustaa yhä ympäröivät keskiaikaiset muurit ovat todellinen harvinaisuus.

Yövyimme Torunissa ja palasimme sitten kotikaupunkiini Poznaniin Gnieznon kautta. Gnieznoa pidetään Puolan ensimmäisenä pääkaupunkina. Päänähtävyys on vanha katedraali, jossa kruunattiin Puolan viisi ensimmäistä kuningasta.

Meille Gnieznon ykkösjuttu taisi kuitenkin olla peripuolalainen Za Drzwiami -ravintola, jossa sai nauttia hyvää kotiruokaa sympaattisessa miljöössä. Leivästä tarjoiltu  żurek-keitto oli luultavasti Puolan olla aikani paras!

Muistelen Puolan-minikierrokseni tunnelmia joskus vielä lisää. Seuraavaksi luvassa saattaa kuitenkin olla juttu tai pari jostakin muusta aiheesta. Palaillaan!

Posted by:Panu / Panun matkat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.