Tapahtui tämän viikon maanantaina: Puolan armeijan syyttäjä Mikołaj Przybył yritti itsemurhaa Poznanissa ampumalla itseään päähän. Teon vaikuttimena oli tahto puolustaa syyttäjänviraston toimintaa presidentti Lech Kaczyńskin lentoturman tutkinnassa.

Tapahtuneesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä sähketyyppisellä uutisella Yle. Poznanissa vaihdossa oleva kaverini Sarianna välitti minulle linkin. Facebookissa pohdiskelimme uutisen oikeutusta: Eihän tämä kiinnosta Suomessa ketään! Uutispäivä lienee ollut hiljainen. Ainoastaan Przybyłin viraston kytkös Kaczyńskin lentoturman tutkintaan on voinut nostaa tällaisen jutun pinnalle…

P1030562
Poznan Kaczyńskin lentoturman jälkeen keväällä 2010.

No, olin väärässä: juttu herätti iltapäivälehtien huomion. Ilta-Sanomat kirjoitti aiheesta jo tavallista suomalaistakin kiinnostavalla tavalla. Etenkin mukaan liitetyt pari kuvaa Przybyłistä (aika hurjannäköinen kaveri muuten) tekivät jutusta paljon Ylen vastaavaa kiinnostavamman.

Uusi käänne asiassa koettiin tänään, kun Iltalehti kirjoitti aiheesta oman, uutta tietoa tarjoavan versionsa. IL:n mukaan Przybył voi hyvin ja on jo antanut useita haastatteluja sairaalasta. Samalla epäilykset ovat (tyypilliseen puolalaiseen tapaan, toim. huom.) heränneet: itsemurhayritystä epäillään lavastukseksi, jonka varjolla Przybył sai tuotua mielipiteensä julkisuuteen.

Uutisen eri suomalaisversioita lukemalla kokonaiskuva tapahtuneesta jää vielä hieman hataraksi. Selvää kuitenkin on, että ensisilmäykseltä pieneltä vaikuttanut juttu on paisumassa mutkikkaaksi. Lavastiko Przybył todella tekonsa? Onko Przybył vilpitön, vai onko häntä vastaan salaliitto? Entä mitä Kaczyńskin lentoturman tutkinnassa oikeasti on tapahtunut? Onko Przybyłin virasto salakuunnellut toimittajia?

Näin aluksi yhdentekevältä vaikuttanut uutinen osoittautui kiinnostavan monitahoiseksi. Saa nähdä, jatkuuko Suomessa uutisointi aiheesta, vai joudunko virittelemään puolan kielen taitoni äärimmilleen ja suuntaamaan alkukielisten tietolähteiden äärelle.

Posted by:Panu / Panun matkat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.