Vuosi sitten juhlin vuoden vaihtumista Poznanissa, jonne palasin töihin Suomessa viettämäni joulun jälkeen.

Paluumatka Poznaniin Gdanskin ja Turun kautta oli melkoisen pitkä. Lähdin tyttöystäväni kanssa matkaan junalla Helsingistä. Suuntasimme ensin Turkuun, josta Wizzair kuljetti meidät Gdanskiin. Ennen yöjunan lähtöä jäi aikaa useita tunteja, ja kävimme kiireettömästi syömässä ravintolassa. Pääsimme perille Poznaniin varhain aattoaamuna ja menimme kämpilleni jatkamaan unia. Energiaa tarvittiin, sillä illalla odottivat kotibileet ja uuden vuoden vastaanottaminen keskusaukiolla.

Millainen kokemus uusivuosi Puolassa oli?

Näppituntumakseni jäi, ettei puolalainen uudenvuoden juhlinta tuntunut juuri eroavan suomalaisesta. Puolalaisetkin kokoontuvat ystäviensä tai sukulaistensa luokse aattoillaksi. Keskiyöksi monet suuntaavat keskustaan katselemaan ilotulituksia ja korkkaamaan kuohuviinipullon. Tällä kaavalla toimimme myös itse ja pääsimme mukaan paikallisten ystävieni juhliin.

Suomesta poiketen erilaisia ravintolajuhlia näytti olevan enemmän tarjolla. Ystäväni vahvistivat, että tämä vaihtoehtoinen juhlatapa on vuosi vuodelta suositumpi. Lähes jokainen baari ja ravintola Poznanissa mainostikin omia, pääsymaksullisia pirskeitään, joihin lippuja myytiin ennakkoon. Puolalaiseen hintatasoon suhteutettuna ravintolabileet vaikuttivat kalliilta, mutta suosiosta päätellen paikalliset kokevat ohjelman hintansa arvoiseksi.

Helsingin ja Poznanin juhlinnassa havaitsin selvän eron siinä, että puolalaiset yksityishenkilöt eivät juuri käyttäneet ilotulitteita. Oikeastaan oli melkoisen virkistävää, ettei joka puolella pamahdellut ja välkkynyt läpi aattoillan. Sen sijaan kaikki keskittyivät odottamaan illan kohokohtaa eli kaupungin järjestämää keskiyön ilotulitusta.

Kotibileiden hilpeästä tunnelmasta keskusaukiolle keskiyöksi

Alkuun suuntasimme siis kotibileisiin. Kohtasimme melkoisia persoonallisuuksia, kuten pastatehtaan laaduntarkkailijana toimivan miehen, joka harrastaa viininvalmistusta. Omatekoisia viinejään hän sitten innostui esittelemään meille ”Puolaan eksyneille” samalla, kun toiset juhlijat tanssivat. Tanssi äityi sen verran meneväksi, että puolalaiset päättivät jättää keskustaan menemisen väliin. Me kuitenkin halusimme nähdä ilotulituksen ja jatkoimme ilman vanhoja ja uusia tuttavuuksiamme keskustaan.

Keskustassa väkeä oli niin paljon, että ensimmäisestä tulosuunnastamme emme kunnolla mahtuneet Poznanin suurimmalle aukiolle Plac Wolnoścille. Nimi tarkoittaa vapauden aukiota, ja kaupungin järjestämä uudenvuoden show pidettiin paikalla. Aukiolla sijaitsi esiintymislava, musiikki raikasi ja ilotulitteet ammuttiin niin, että ne näkyivät parhaiten aukiolta.

Ahtausongelman ratkaisimme siten, että koukkasimme puolijuoksua vanhankaupungin kautta aukion toiselle laidalle. Ja kas kummaa, löysimme hieman tyhjää tilaa, sulauduimme joukkoon ja pääsimme vastaanottamaan vuotta 2011 vauhdikkaasti juhlivien puolalaisten joukossa.

Valokuvia en juurikaan ottanut uutenavuotena Poznanissa vaan keskityin videokuvaukseen. Tekemäni video havainnollistaa illan tunnelmia konkreettisimmin ja esittelee myös Poznanin hämmästyttävän kauniin vanhankaupungin aukion, joka ilmeisesti oli liian ahdas pääjuhlapaikaksi.

Puolassa uudenvuoden juhlaa kutsutaan Sylwesteriksi

Lopuksi kerrottakoon mielenkiintoinen nippelitieto eli puolalainen nimitys uudellevuodelle – Sylwester. Nimi tulee kalenterista. Vuoden viimeinen päivä sattuu olemaan pyhimyksenä kunnioitetun paavi Sylvesteri I:n muistopäivä. Myös Suomessa 31. joulukuuta on Sylvesterin nimipäivä, mutta meillä uuttavuotta ei ole syystä tai toisesta kastettu kuten Puolassa.

Se näistä muisteluksista. Nyt on aika suunnata Helsingin keskustaan juhlimaan. Oikein hyvää uutta vuotta 2012 kaikille!

P.S. Lisää Puolan-kokemuksistani voit lukea täältä. Tsekkaa myös Rantapallolle kirjoittamani matkaoppaat Poznaniin ja Puolaan.

Posted by:Panu / Panun matkat

2 replies on “Uusivuosi Puolassa

  1. Aika samantyyppiset meiningit siis silläkin puolella Eurooppaa 🙂 Toisaalta hauskahan se on kokeilla tuttujakin traditiota ihan jossain muualla kuin siellä missä yleensä juhlat vietetään!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.