Koskenlaskua Bosniassa

Päivän muisto 24.7.

Varhain aamulla 24. heinäkuuta 2010 AEGEE-porukkamme suuntasi Sarajevosta Bosnian maaseudulle minibusseilla. Kuljimme pitkin mutkittelevia vuoristoteitä Boračko-järvelle. Majoittauduimme järvialueen vuoristossa sijaitsevaan, luonnonkauniille paikalle rakennettuun majataloon, Vila Sunceen.

Photo & Video Sharing by SmugMug

Kirjauduimme nopeasti sisään ja lähdimme miltei välittömästi alas Neretva-joelle, jonne meille oli järjestetty koskenlaskua. Vedimme pelastusliivit päällemme ja jakauduimme pienempiin ryhmiin. Ryhmissä nousimme veneisiin, joiden kulusta vastasivat ammattilaiset. Veneissä saimme toki auttaa melonnassa, mutta vastuu paatin hallinnasta oli koko ajan ”kapteeneilla”. Kyse oli siis enemmän elämyksestä kuin urheilusta.

Bosnia koskenlasku

Photo & Video Sharing by SmugMug

Tuntui hienolta taittaa vesireittiä kirkkaan sinisessä ja paikoin voimakkaastikin virtaavassa Neretvassa. Laskimme eri kokoisia koskia ja vuoristomaisemat hellivät silmää. Matkalla tuli myös nähtyä muun muassa pieniä vesiputouksia. Ja Neretvan vesi – ah, kuinka puhtaalta, raikkaalta ja kylmältä se tuntuikaan. Kapteenimme kertoivat, että näillä alueilla vesi virtaa jokeen suoraan vuoristolähteistä, mikä selittää viileyden.

Koskenlaskukokemuksestani kertoo lisää tekemäni video, jolta selviää  muun muassa, kuinka kapteenimme intoutuivat esittelemään matkan varrella uimahyppy- ja uintitaitojaan. Etenkin uintitemppu – virran mukana kulkeminen – on komeaa katseltavaa!