Tällä kirjoituksellani osallistun Rantapallon ja Hotels.comin Welcome Rewardsblogihaasteeseen, jossa etsitään majoitukseen liittyviä matkailuvinkkejä. Parhaan bloggauksen laatinut palkitaan 160 euron arvoisella lahjakortilla ja toinen vastaava lahjakortti jaetaan kilpailubloggauksia kommentoineiden kesken. Lahjakortista pääset kisaamaan jättämällä oman majoitusvinkkisi tämän tai muiden aihetta käsittelevien bloggausten kommenttiosioon tänään (18.1.) klo 23:59 mennessä.

Panun viisi askelta edullisen mutta tasokkaan majoituksen löytämiseksi

1. askel – määritä budjetti, ole avoin vaihtoehdoille ja kilpailuta varaussivustot

Useimmat matkailijat (kuten minä) etsivät lähtökohtaisesti laadukasta keski- tai perustason majoitusta. Mielessä on tavallisesti majoitusluokka matkan tarkoituksen mukaan: erilaiset vaihtoehdot sopivat eri tilanteisiin. Kiireettömälle rentoutumislomalle kaipaa ehkä pientä luksusta, kun taas vauhdikkaalle kaupunkilomalle kavereiden kanssa hostelli on yhteisöllisyytensä vuoksi hyvä vaihtoehto.

Majoituksen kartoittamista ei kuitenkaan kannata tehdä luokan vaan hinnan perusteella. On hyvä määrittää hintahaarukka, jonka sisällä käy läpi kaikki mahdolliset majoitusvaihtoehdot hostelleista hotelleihin. Yllätyksiä voi nimittäin mahtua joukkoon: joskus hostellien privaattihuoneet osoittautuvat vastaavia hotellihuoneita kalliimmiksi, toisinaan taas luksushotellit tarjoavat huoneitaan keskitason hotellien hintaan. Jälkimmäisestä hyvänä esimerkkinä toimivat kokemukseni Varsovasta. Puolan pääkaupungin loistohotelleja tuskin olisin koskaan löytänyt, mikäli olisin alun perin rajannut majoitusvaihtoehtoja tasoluokituksella hinnan sijaan.

Majoitusbudjetti on tietysti henkilökohtainen asia. Mikäli rahasta ei ole mahdottoman tiukkaa ja erilaisia palveluita sisältävä majoitus kiinnostaa, neuvon asettamaan yökohtaisen ylärajan kympin kaksi korkeammalle kuin alun perin ajatteli. Tällöin perustason majoitukselle voi saada vaihtoehdoksi edellä mainittuja huippuhotelleja tarjoushintaan. Toisaalta jos tietää olevansa aamusta iltaan menossa, budjettia on turha venyttää; tällöin turvallinen ja puhdas perustason huone on kriteereistä tärkein.

Kätevimmin budjettiinsa sopivat majoitusvaihtoehdot löytää käyttämällä yleisiä varaussivustoja. Itse kilpailutan aina alkajaisiksi Hotels.comin ja Booking.comin, joissa molemmissa on tarjolla majoituksen koko kirjo. Hostellien suhteen rinnalla tosin on hyvä kokeilla jotakin aiheeseen vihkiytynyttä sivustoa, kuten Hostelworld.comia.

Hakutuloksissa kiinnitän huomiota hintaan, varausehtoihin, asiakasarvioihin, sijaintiin sekä ympärivuorokautiseen vastaanottoon (jota pidän tärkeänä turvallisuutta ja palvelua parantavana seikkana). Kuvat katson myös tarkasti. Potentiaalisen oloiset majoituspaikat avaan eri välilehdille rinnakkain tutkittaviksi. Lopulta auki jäävät suosikkini, mutta ennen lopullista valintaa on vielä tärkeitä askeleita otettavana.

Hotelli Excelsior Belgradissa – vanha ulkoa, uusi sisältä.

 

2. askel – tutki myös hotellien omat sivut ja vertaa hintoja hakupalveluihin

Kun olen rajannut yleisiltä varaussivustoilta suosikkini, suuntaan ehdokkaiden omille sivuille vielä paremman hinnan toivossa. Toisinaan suoraan hotelleista irtoaa varaussivustoja edullisempi hinta tai tarjous on muuten houkuttelevampi. Esimerkiksi Berliinissä hyödyin Mercure-hotellien City break -paketista, johon sisältyi muun muassa viikonlopun joukkoliikennepassi. Itse asiassa olen useamman kerran saanut parhaan tarjouksen suoraan majoitusliikkeen kautta.

Suoraan majoitusliikkeiden omilta sivuilta varataessa voi myös päästä hyötymään kanta-asiakasohjelmista. Suomessa, Virossa ja Venäjällä voi napata mukaansa S-bonukset Sokos-hotelleista. Suuressa maailmassa taas esimerkiksi Ibiksen ja Sofitelin omistava Accor Hotels tarjoaa A-club-kanta-asiakasohjelmaa. Kanta-asiakasohjelmia en itse pidä erityisen tärkeinä, mutta ne voi pitää mielessä potentiaalisina hyödyn lähteinä.

Kanta-asiakasohjelmista puheen ollen: kannattaa myös muistaa Hotels.comin Welcome rewards -ohjelma, jossa ohjelmaan kuuluvista hotelleista saa bonusta joka yöpymisestä. 10 Welcome rewards -yön jälkeen saa yhden yön ilmaiseksi.

Ibis Karlsruhe
Ibis-ketju tarjoaa tasalaatuista majoitusta ympäri maailman. Kuvassa huone Karlsruhesta Saksasta.

 

3. askel – valitse maksuttoman peruutuksen sisältävä vaihtoehto äläkä maksa turhaan palveluista, jotka voit saada ilmaiseksi muualta

Varausehtojen tarkka läpikäyminen hyödyttää aina. Toisinaan edullinen hinta edellyttää varauksen maksamista etukäteen, mihin en mielelläni suostu. Mieluummin maksan jopa hieman ekstraa maksuttomasta peruutuksesta, joka jättää option varauksen jälkeen ilmaantuvien huipputarjouksien hyödyntämiseen. Esimerkiksi viime kesänä varasin Frankfurtista hotellin maksuttomalla peruutuksella hyvissä ajoin. Hieman ennen matkani alkua Booking.com tarjosi samasta hotellista vastaavaa huonetta edullisempaan hintaan. Ei siinä sitten muuta kuin edellistä varausta perumaan ja uutta sisään. Mahtoivat hotellissa ihmetellä. 😀

Maksuttoman peruutuksen toinen hyöty on tietysti… no, mahdollisuus muuttaa suunnitelmia lennossa. Etenkin reilatessa ja muilla usean kohteen reissuilla mieli kohteiden tai aikataulujen suhteen muuttuu helposti. Silloin maksuton peruutus pelastaa ja mahdollistaa sekä huolettoman että joustavan reissailun.

Maksuttomasta peruutuksesta olen siis valmis jopa maksamaan hieman lisää. Sen sijaan palveluista, kuten aamiaisesta, ei turhaan kannata maksaa itseään kipeäksi. Hotelliaamiainen voi olla matkan kohokohta, mutta on harvoin hyvä diili erikseen ostettuna. Ensijaisesti pyrinkin löytämään hintaan sisältyvän (runsaan) aamiaisen; mielestäni reissussa on mukava syödä aamulla hyvin ja korvata sitten lounas kahvilakäynnillä. Toisaalta etenkin ne, joille ruoka ei maistu aamulla, voivat saada säästöä jättämällä erikseen myytävän aamiaisen pois. Suurkaupungeissa aamiainen on helppo syödä jossakin muuallakin kuin hotellissa.

Aamiaisen ohella wifi-yhteydestä ei kannata maksaan turhaan. Jotkin paikat karhuavat rahaa netin käytöstä, mutta palvelun ilmaiseksi tarjoavia majoitusliikkeitä löytyy takuuvarmasti. Nykyään netti on niin olennainen osa elämää matkallakin, että wifistä laskuttava majoitusliike saa heti pitkän miinuksen. Toki langattomia verkkoja löytyy muualtakin kuin hotellista, mutta nettimahdollisuus omassa huoneessa on mielestäni välttämättömyys, jonka tulisi aina sisältyä hintaan.

Kaupungista riippuen myöskään liikkumisesta ei kannata maksaa turhaan. Jos majoittuu paikassa, jossa nähtävyydet sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan, hotellin keskeisellä sijainnilla voi säästää paitsi liikkumisen vaatimat rahat myös aikaa. Suuremmissa kaupungeissa, joissa joukkoliikenne toimii tehokkaasti ja matkalippu on joka tapauksessa hankittava, puolestaan voi säästää valitsemalla hotellinsa hieman kauempaa. Näin olen tehnyt muun muassa Saksan Leipzigissä, jossa majoittauduin useamman kymmenen euron säästön vuoksi teollisuusalueella – tietysti tarkistettuani ensin, että paikalle pääsee raitiovaunulla. Kyseinen hotelli oli muuten B&B-ketjun moderni budjettihotelli.

Hintaan sisältyvä hotelliaamiainen on jees, mutta saahan sitä aamiaista vaikka Starbucksista.

 

4. askel – tutustu majoitusvaihtoehtojen saamaan palautteeseen

Majoituksen varaaminen on aina pientä arpapeliä. Edes nettiaikana majoituksen laadusta ei voi olla täysin varma ennakkoon. Osviittaa voi kuitenkin saada netin asiakaspalautteista.

Tutkin aina etenkin Tripadvisorin, mutta myös varaussivustojen arvioita. Palautteiden lukemiseen olen kehttänyt taktiikan: luen ensijaisesti negatiiviset kommentit. Jos negatiivisia kommentteja on hyvin vähän eikä sisällössä näy toistuvia huolenaiheita, paikka on melko varmasti turvallinen valinta.

Arvioista etsin myös ajankohtaista puskaradiotietoa, jota ei muualta saa. Esimerkiksi mahdollisista käynnissä olevista remonteista tai ulkoa kuuluvasta häiritsevästä melusta voi saada näin tietoa. Aamu-uninen tuskin haluaa majoittautua rakennustyömaan vieressä.

Koskenlaskua Bosniassa
Näillä vinkeillä onnistut varmasti hotellin etsinnässä!

 

5. askel – summaa yhteen ja tee valintasi

Lopulta on tehtävä vaikea valinta omaan budjettiin soveltuvien vaihtoehtojen välillä. Valinta on aina tasapainoilua hinnan, sijainnin ja palvelun sekä huoneen varustelun välillä. Mutta kun esikarsinta on tehty hyvin ja parhaan hinnan tarjoava sivusto kaivettu esiin, voi huoletta luottaa omaan intuitioonsa. Tasavahvojen ehdokkaiden välillä usein itselle tärkeät pikkuseikat ratkaisevat, olipa kyseessä sitten vedenkeittomahdollisuus, seinien väri tai sijainti lähellä kohdekaupungin parasta bilealuetta.

Ja vaikka valinta jäisi varaamisen jälkeen epäilyttämään, maksuton peruutus, jota siis pidän yhtenä tärkeimmistä kriteereistä varatessa, tarjoaa mahdollisuuden käynnistää hakuprosessi uudelleen.

Entä mitä mieltä sinä olet? Jätä vinkkisi tänään (18.1.) ja voit voittaa Hotels.comin 160 euron arvoisen lahjakortin!

Posted by:Panu / Panun matkat

5 replies on “Viiden askeleen ohjelma edullisen mutta tasokkaan majoituksen löytämiseksi

 1. Olipa hyvä ja perusteellinen postaus! Mun paras majoitusvinkki on peräisin sulta: se, että hienostohotelleidenkin hinnat kannattaa silmäillä läpi erityisesti viikonloppuisin mahtavien alennusten toivossa. Ihan itse olen kantapään kautta oppinut saman kuin sinä; hostellimajoitus saattaa edullisesta maineestaan huolimatta olla yllättävän hinnakasta suhteessa hotellien hintatasoon. Ennakkoluulot siis pois. Lisäksi mulla on käytössä päiväpeiteindeksi: päiväpeitteitä suosivat keskitason hotellit ovat keskimäärin kulahtaneempia verratuna pelkkä lakana -mestoihin. Hyvässä hotellissa ehkä ymmärretään, ettei se kerran vuodessa pesetettävä päiväpeite ole mukavuutta olennaisesti parantava seikka. Puhtaalta tuoksuvissa lakanoissa taas on sitä jotain.

 2. Eipä kestä. 🙂

  Mun mielestä hostellit ovat harvoin laatuunsa nähden edullisia, ellei ota sitä dormipunkkaa. Ja mähän en nuku dormissa kuin pakon edessä. Sen verran kaipaan aina omaa rauhaa.

  Ja hei, toi päiväpeiteindeksi on niin totta. Päiväpeitto tosiaan löytyy aina kuvien perusteella kaikista nuhjuisista vanhemmista mestoista…. Siksipä en kai sellaisissa yleensä majoitukaan. Paitsi Venäjällä olin kerran kunnon neuvostokolossihotellissa, jossa huoneet olivat alkuperäisessä asussaan jostain 60–70-luvulta – täysin remontoimattomina. Olipa kokemus sekin.

 3. Parhaimpana hotellien hakusivustona pidän hotelscombined.comia.
  Se listaa kaikki tunnetut hakukoneet, kannattaa kokeilla.

  1. Minä taas käytän mieluiten Trivagoa, jolla on paras löytämäni hakusivustovalikoima. http://www.trivago.fi Muistathan huomioida peruutus- ja maksuehdot. Älä maksa etukäteen, ellet ole varma tulostasi.
   Suosittelen sivuja lämpimästi! Uskomattomia tarjouksia waan huippuhotelleihin bongaamaan!
   Seuraava lainattu ko.sivuilta: ”trivagon hotellihaku etsii kaikki saatavilla olevat hinnat yli 100 varaussivulta ja sen puolueeton hintavertailu näyttää parhaimman tarjouksen haluamallesi hotellille. Tämän lisäksi haku on helppokäyttöinen, mahdollistaen tuloksien järjestämisen, vertailun ja suodattamisen hotellin tai hotellihuoneen ominaisuuksien mukaan. Riippumatta siitä kiinnostavatko sinua halvat hotellit vai ylellinen majoitus, trivagon yli 500.000 hotellia ja 28 miljonaa hotelliarvostelua takaavat sen, että löydät etsimäsi. Hae, vertaa ja varaa – trivago auttaa sinua tekemään sen helposti ja säästämään samalla rahaa. ”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.